Sådan lykkes du med strategiarbejdet

Læsetid: 3 minutter og 34 sekunder


Rå og ærlige indsigter fra ejerledere i danske SMVer

Lad os være ærlige: strategiarbejde kan være noget af det mest frustrerende og udmattende, du nogensinde kommer til at kaste dig ud i som ejerleder. Men det behøver ikke være sådan. Efter at have interviewet 58 ejerledere i danske SMVer over de sidste par måneder, har vi (i Beecon) samlet de mest brutale sandheder og bedste råd om, hvordan ejerlederne derude faktisk lykkes med strategiarbejdet. Her er hvad du skal vide – uden filter.


1. Bestyrelser og konsulenter: ja, du har brug for hjælp

Drop egoet. Du har brug for hjælp. Mange ejerledere nævner vigtigheden af at få input fra en professionel bestyrelse og eksterne konsulenter. Ja, det koster penge, men det er peanuts i forhold til, hvad du mister ved at lave strategiske fejltagelser. "Bestyrelsen gav os de hårde sandheder og hjalp os med at se de blinde vinkler," siger en ejerleder. Du kan ikke se alt selv – få nogen til at holde spejlet op for dig.

2. Hold det simpelt, for pokker

Du behøver ikke en 50-siders strategirapport. Ingen læser den alligevel. Flere ejerledere har haft succes med at koge deres strategi ned til én side. Jep, én side. "Vi holdt strategien enkel og klar, og det gjorde det meget nemmere at få alle med på vognen," siger en anden ejerleder. Hvis du ikke kan forklare din strategi i elevatoren, så prøv igen.

3. Kommunikation: sig det, sig det igen, og sig det igen

Hvis du tror, at dine medarbejdere forstår strategien, bare fordi du har præsenteret den én gang, så tro om igen. "Vi havde ugentlige møder om strategien for at sikre, at alle var med på, hvor vi skulle hen," fortæller en ejerleder. Kommunikation er ikke en engangsforestilling. Det er en konstant trommehvirvel. Bliv ved med at sige det, indtil du er ved at brække dig – og så sig det én gang til.

4. Fleksibilitet: strategi er ikke støbte jern

Planen ændrer sig. Verden ændrer sig. Hvis du holder stædigt fast i din strategi, når omstændighederne ændrer sig, er du dømt til at fejle. "Vi reviderer vores strategi hvert kvartal for at holde os skarpe og relevante," forklarer en ejerleder. Vær klar til at justere kursen, når det er nødvendigt. Det er ikke et svaghedstegn; det er sund fornuft.

5. Medarbejderinvolvering: lad værdifulde indsigter flyde

Dine medarbejdere er ikke bare brikker i dit spil. De har indsigter, du ikke har. "Vi involverede medarbejderne i strategiprocessen gennem workshops, og det gav os nogle fantastiske idéer," siger en ejerleder. Jo mere dine medarbejdere føler, at de har en aktie i strategien, jo mere engagerede vil de være i at få den til at lykkes.

6. Kernekompetencer: fokuser, fokuser, fokuser

Du kan ikke være alt for alle. Flere ejerledere understreger, at du skal fokusere på dine kernekompetencer. "Vi fokuserer på det, vi er bedst til, og det gør os stærkere," siger en ejerleder. Det er bedre at være en ekspert i ét område end at være middelmådig i mange.

7. Kontinuerlig evaluering: stop med at slappe af

Din strategi er ikke en 'set it and forget it' plan. Du skal konstant evaluere og justere. "Vi har faste tidspunkter til at evaluere vores fremskridt og justere vores strategi," siger en ejerleder. Hvis du ikke gør det, bliver din strategi hurtigt forældet og ineffektiv.

8. Kultur og værdier: "match made in heaven"

Hvis din strategi ikke stemmer overens med din virksomheds kultur og værdier, kan du lige så godt smide den ud af vinduet. "Vores strategi er dybt forankret i vores værdier, og det gør det nemmere for alle at trække i samme retning," siger en ejerleder. Sørg for, at dine strategiske mål er i harmoni med, hvad din virksomhed står for.


Man skal ikke igennem mange ejerlederinterviews for at forstå, at strategiarbejdet er hårdt. Men med disse vinkler kan vi måske så småt begynde at skære igennem noget af besværet og i stedet fokusere på at skabe en strategi, der faktisk virker.

— Anders Bjerregaard | Direktør og Partner i Beeco

Forrige
Forrige

Sådan arbejder ejerledere med at forstå deres kunder

Næste
Næste

Strategi eller mavefornemmelser?